Új egyetemi szakokat indítanak Békéscsabán

A Gál Ferenc Egyetem (GFE) és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közösen gépészmérnök, mechatronikai mérnök és programtervező informatikus alapképzéseket indít levelező szakon Békéscsabán. A képzések akkor indulhatnak el, ha a pótfelvételi eljáráson 2021. augusztus 8-ig összegyűlik a megfelelő létszám.

Pár évvel ezelőtt, amikor a Gál Ferenc Főiskola átvette a békéscsabai gazdasági kar vezetését, elindult a stabilitás időszaka. Időközben az intézmény egyetemmé fejlődött, de a mostani együttműködéssel egy újabb fejlesztési irány veszi kezdetét. A képzéseket a GFE meglévő és fejlett infrastruktúrájára építik.
Hiányszakokat indítanak

Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője szerint 3 olyan képzést indítanak el, amelyből hiány van a piacon. Békéscsabán és a megyében nincs elegendő mérnök és informatikus szakember.

Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese elmondta, hogy ez az első olyan együttműködés, melyet Szegeden kívül valósítanak meg. A pótfelvételi eljárásban 70 államilag finanszírozott helyet hirdettek meg.
Emellett a két intézmény 17 szakirányú továbbképzést is indít, melyek között megtalálható a precíziós agrárgazdálkodási szakmérnök szakirányú továbbképzési szak vagy a megújuló energia hasznosító szakirányú továbbképzési szak.

A szakemberek békéscsabai gyakorlati képzését a Marzek Kner Packaging Kft valamint a Csaba Metál Zrt végzi majd.

Dr. Árpási Zoltán, a Gál Ferenc Egyetem dékánja elmondta, hogy elsősorban gazdasági területen képeztek a vállalkozások számára jó pénzügyeseket, viszont az SZTE mérnök és informatikai képzéseihez helyszínt fognak biztosítani.

Dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója elmondta, hogy 2017-ben kötöttek az akkor még főiskolaként működő intézménnyel együttműködési megállapodást, mely nemcsak képzési intézményként, hanem szellemi műhelyként is működik. Az SZTE és a GFE megállapodásával szélesedik a választható képzések köre az egyetemen.


BG
Forrás: BEOL, Behír, Szegedma
A képek illusztrációk