Szeptemberben befejezik a fémipari képzőközpontot Békéscsabán

Békéscsabán 2,2 milliárd forint értékben fémipari képzőközpontot létesítenek, ahol szeptember közepén indul a szakképzés.

A képzőközpont alapkőletételekor Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a békéscsabai tanműhelyfejlesztés a képzési kínálat bővítését teszi lehetővé, amivel segítik a vállalkozások számára a munkaerő-utánpótlást. Az új tanműhelybe a legmodernebb berendezéseket biztosítják majd a technikusi és a felsőoktatás közelítésére. Az új szakképzési szabályozás lehetővé teszi a tanulóknak, hogy teljesített eredményeiket kreditpontként számítsák be az egyetemeken.
 
A legmodernebb berendezésekkel látják el a fémipari központot
 
Kiss Mihály, a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma vezetője bejelentette, hogy a végéhez közeledik a kivitelező Tömb 2002 Kft munkája. Hamarosan berendezik az épületet, melyhez a berendezés és a számítógépek egy része már megérkezett, köztük a legmodernebb CNC-marógépek.
 
A beruházást ez év decemberéig le kell zárni és addig be kell üzemelni, tesztelni a gépeket.
 
Idén május 10-én gépész CNC forgácsoló, valamint gépésztechnikus képzéseket indítottak, melyre szakonként közel 20 fő jelentkezett. Az oktatást szeptember közepén további 10-20 fővel folytatják.
 
A Gyulára települő Airbus-beruházás adta meg a kezdő lökést a központ létrehozásának. Jövő tavasztól itt képezhetik a cég számára a szakembereket.
 
Egyszerre 150-20 tanuló fog részt venni a képzéseken, de a Trefort iskola mellett a BSZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium gépészhallgatói is itt készülnek fel, valamint a Békés megyei vállalatok munkavállalói számára képzéseket valósítanak meg.
 
"A fémipari képzőközpontban a térség legmodernebb méréstechnikai és anyagvizsgáló laboratóriuma, automatizációs és szimulációs kabinet várja majd a diákokat. A központban gépi és CNC-forgácsoló, gépésztechnikus, gépgyártás-technológiai technikus, CNC-programozó, CADCAM-informatikus, ipari informatikai technikus, automatizálási technikus, galvanizáló és felületkezelési szakmák és a hozzájuk kapcsolódó képzések oktatása folyik majd."
 
BG
Forrás: MTI, IKK
A képek illusztrációk