Soltész Miklós nemzetiségi ösztöndíjat adott át Békéscsabán

Két diáknak adott át nemzetiségi ösztöndíjat a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Békéscsabán.

A Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégiumban tartott ünnepélyes átadón Soltész Miklós elmondta, 17 iskolából 34 fiatal kapja meg a 20 hónapon keresztül folyósított ösztöndíjat; a szlovák mellett román, szerb, horvát, szlovén és német nemzetiségi tanulók is. A támogatás odaítélésekor a jó tanulmányi eredményt és a nemzetiségi közösségért végzett szolgálatot veszik figyelembe. Úgy fogalmazott, az utolsó pillanatban indították el ezeket az ösztöndíjakat, amelyek fontosak a nemzetiségi identitás, a nyelv és a kultúra megőrzéséhez. Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében arra a "nehéz, de szép feladatra" buzdította a fiatalokat, hogy őrizzék meg kettős identitásukat.
 
soltesz-nemzetisegiosztondij2
 
Kifejtette, a választókerület 10 településén összesen 17 nemzetiségi önkormányzat működik, Békéscsabán hat van, tavaly óta ugyanis az ukránok is kisebbségi képviseletet alakítottak a békési megyeszékhelyen. Kiszely András, Békéscsaba szlovák nemzetiségi önkormányzatának elnöke kijelentette: jó ötletekkel és minden ifjú magyarországi szlovák generáció saját identitásának kialakításával érhető el, hogy további háromszáz éven keresztül fennmaradjon az alföldi szlovákság. Soltész Miklós az ünnepség végén arról is beszélt, hogy 450 millió forintos keretösszeggel kiírták a nemzetiségi civil szervezetek számára a pályázatokat. November 2-ig 300 ezer forinttól 5 millió forintos összegre lehet pályázni.
 
MTI/T.D.