Rendhagyó módon ünneplik augusztus 20-át Békéscsabán és Gyulán

A koronavírus-járvány miatt hozott korlátozások ellenére, de a szabályokat betartva a békési megyeszékhelyen és a Viharsarok fő turisztikai központjában is megünneplik államalapító Szent István ünnepét augusztus 20-án - közölték a szervezők.

Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központ (CSAKK) szervezésében több helyszínen lesznek ingyenes programok, a szervezők kiemelten figyelnek - a járványügyi szabályok betartása mellett - a családokra. A Széchenyi-ligetben Hevesi Imre, a Jaminai Közösségi Házban Jimmy bohóc, a Lencsési Általános Iskolában Tücsök Peti és Hangya Levi szórakoztatja a legkisebbeket, a Meseházban játszóház várja őket. Az Ibsen udvarban a helyi Napsugár Bábszínház művészeiből álló Rokodál együttes zenél, este ugyanott fellépnek a Jókai Színház művészei könnyed nyáresti dalokkal. A Meseházban este Jazz-ünnepre várja a műfaj kedvelőit a Lantos Zoltán Duo, a CSAKK előtti stégen pedig a PASO zenekar koncertezik.

au20

Gyulán már augusztus 19-én este nyárbúcsúztató retro partyval várják a vendégeket a vár melletti Rondellánál; de a kiállítóhelyeket és a helyi művelődési központot működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. a négynapos hétvégére folyamatosan kínál szabadtéri ingyenes programokat és a kiállítóhelyeken különleges eseményeket - közölte Fábián Tamás kommunikációs vezető. A békési fürdővárosban augusztus 20-án lesz bábszínházi előadás, fellép a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia, késő este Hevesi Imre akusztikus retro koncertet ad. A fő műsorszám a tószínpadon a Szent István Misztériumjáték című történelmi hangos-képeskönyv lesz a Turay Ida Színház táncművészeinek előadásában, amelyre rendhagyó módon előzetesen regisztrálni kell. Az Almásy-kastély egyedi hangulatú gyertyafényes tárlatvezetéseket kínál négy estére, valamint a szabadulószoba izgalmát naponta négy órában. A várban és a kastélyban a szokásos, szombati programok (kovácsműhely, solymászbemutató, alkotóműhely, korhű ruhák) is elérhetők lesznek hosszított nyitva tartás mellett.

 

MTI/T.D.