Munkácsy Mihályra emlékeztek Békéscsabán

29 millió forinttal támogatja a kormány a Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulójára tervezett rendezvénysorozatot, valamint további 102,5 millió forinttal támogatja a festőről elnevezett békéscsabai múzeumot.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár beszédében felidézte, hogy Munkácsy Mihály gyerekkorát Békéscsabán töltötte nagybátyjánál és egy asztalos inasaként ismerkedett meg a kétkezű munka rejtelmeivel. Csak sejteni lehet, hogy innen indult a művészet iránti szeretete. Jó példa rá Munkácsy, hogy tehetséggel és elszántsággal bárki elérhet idáig.

 

A megemlékezés momentumaként az államtitkár megkoszorúzta a Múzeum kertjében a művész mellszobrát.

 

A múzeum állandó tárlatán láthatóak Munkácsy fontos és jelentős alkotásai. A Munkácsy – relikviákat bemutató tárlat a Múzsák termébe költözik majd.

 A Munkácsy Múzeum Békéscsabán

forrás: origo.hu

 

A Múzeumban található még egy emlékszoba, ami a festő mindennapi életét mutatja be. A múzeum igazgatója Andó György elmondta, hogy elkészült egy virtuális kiállítás is, ahol három dimenzióban mutatják be Munkácsy életének történetét és ezt a kiállítás több városba is el szeretnék vinni. Valamint bemutatnák a művész által készített grafikát és a „Beszéljünk újra Munkácsy Mihályról” című kiadványukat.

 

Mindezek mellet még fontolgatják egy Munkácsyról szóló film elkészítését is.