Kevésből jót és táplálót - Békéscsaba

"Békéscsaba - Milyen a helyzet ma a közétkeztetés háza táján? A témát több oldalról is körbejártuk. Először Pesti Istvánt, a Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény igazgatóját kerestük fel.


Úgy kell ízletes ételt főznünk, s teljesítenünk a korcsoportokra meghatározott tápanyag- és kalórianormát, hogy nem léphetjük túl a rendelkezésre álló pénzügyi keretet - mondta. - Ám az, hogy mennyi a tányérokon hagyott maradék, nem feltétlenül az adott konyháról állít ki bizonyítványt. Hajlamosak vagyunk elfelejtkezni az étkezés oktató, szoktató, nevelő szerepéről. A körülmények alakítására a konyháknak kevés a befolyásuk, annál több a felelősségük az egyes intézményeknek. Gyakorlati példát keresve, először a békéscsabai Lencsési Lakótelepi Óvodába látogattunk el, ahol Dancsóné Kasznár Mária óvodavezető hangsúlyozta: az egészséges életmódra nevelés náluk kiemelt feladat. Háromévesen számos gyermek úgy jön intézményükbe, hogy sokfajta főtt ételt nem ismer. Mire iskolába mennek, már nemcsak a változatos étrendet, de a késsel, villával való étkezést is megszokják. Megtanulnak helyesen és ízlésesen teríteni. Náluk evés közben megengedett a halk beszélgetés, hogy a kicsik családias légkörben érezzék magukat. A felnőttek is velük étkeznek, hiszen a példamutatás igen fontos. Az egyik fő gondjuk, hogy a gyerekek 30-35 százaléka nem reggelizik otthon, pedig erre szinte minden szülői értekezleten felhívják a figyelmet. A napi háromszori étkezés ára roppant méltányos: 262 forint. Ugyanennyiért kaphatják ebédjüket a betegségük miatt diétás étrendet igénylők a városi kórház konyhájáról. A Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény öt konyháján a város óvodáinak, általános és középiskoláinak, szociális intézményeinek naponta átlagban 10 ezer 500 adag ebédet főznek. Ennél jóval kisebb mennyiséget főznek a saját konyhával rendelkező, néhai MÁV-kollégiumban, ami ettől a tanévtől került a békéscsabai evangélikus iskola tulajdonába. A Venesz-díjas konyhafőnök, Prohászka Ferenc főszerepet játszik a konyha jó hírnevének terjedésében. - Roppant szerencsés, hogy helyben főzhetünk, az étel nem törődik a szállítás során - mondta -, és így a látványosabb tálalásra is alkalmunk van. - Még a derelyét is csillag alakzatra formálva kapjuk - erősítette meg Szarvasné Bondár Irén, az evangélikus iskola igazgatóhelyettese. A gyerekek étkezésében nagy hangsúlyt kapnak a zöldségek, gyümölcsök, müzlik, sokszor rendeznek grillpartikat, szakácspárbajt, vagy terítési versenyt, amivel fejlesztik a diákok étkezési kultúráját. Az órák és az étkezési idő összeegyeztetéséről Kolarovszki Zoltán igazgatót kérdeztük. - Néhány éve próbálkoztunk az ebédszünet beiktatásával, de ma egy ennél járhatóbb utat követünk - válaszolta. - Hamarabb kezdjük az órákat, rövidebb szüneteket tartunk, s így általában fél egy, kettő körül meg tudnak ebédelni diákjaink. Húsznál kevesebb a felszínre került ételfertőzés A közétkeztetést ellátó főző-, illetve tálalókonyhák ellenőrzését az ÁNTSZ kistérségi intézeteinek munkatársai végzik. Éves szinten megyénkben húsznál kevesebb ételfertőzés jut a hatóság tudomására. Ezek többsége otthoni környezetben történik, szalmonellafertőzés, illetve az ételek nem megfelelő kezelése áll a hátterében. A közétkeztetésben sokkal ritkább a fertőzés, ha mégis, az többnyire bakteriális eredetű, jellemzően Calici-vírus okozza."

(Forrás: www.bmhirlap.hu)

Szóljon hozzá fórumunkon: Kevésből jót és táplálót - Békéscsaba

Küldjön egy képeslapot ismerősének Békéscsaba városról!

Békéscsaba linkajánló: bekescsabalink.mconet.biz

A hír támogatója:
Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: magyarorszag.mconet.biz