Békéscsabának hétmilliárd oka van új utakat építeni

Békéscsabán a Modern Városok Program keretében hatalmas útépítési munkálatok vehetik kezdetüket. Hétmilliárd forintból kaphatnak az eddig burkolat nélküli utak aszfaltot a Magyar Közlönyben november 25-én megjelent kormányhatározat alapján. 

Békéscsaba tovább szépül, a 60 ezer fa városa és az újonnan megépült békéscsabai sportcsarnok otthonában gigászi útépítés kezdődik, amelyre hétmilliárd forintot fordíthat a város. Az úthálózat fejlesztésére azért van szükség, mert a város külterületein összesen mintegy 119 utcában nincs is szilárd útburkolat. A javítandó területek kétharmadára már engedélyezett kiviteli terv is van.  


Az elképzelések szerint ezen kívül a belvárosi szakaszok megújítására és korszerűsítésére is számítani lehet a jövő év elején. A Modern Városok Program keretében juttatott állami támogatást három részletben kapja meg a város: még az idén félmilliárd forint, 2021-ben 3,5 milliárd, 2022-ben pedig a maradék 3 milliárd forint folyik be a város kasszájába. 

 

Nemsoká Békéscsaba útjai is megszépülnek

Nemsoká Békéscsaba útjai is megszépülnek

 


Tekintve a tél beálltával beköszöntő időjárási nehézségeket, a felújítások, karbantartások és útépítések jövő tavasszal veszik kezdetüket. 


Érdekesség, hogy Békéscsaba egy másik kormányhatározat alapján további 2, 3 milliárd forintot kap járdafelújításra, amelyre szintén megvan már a kivitelezési tervek zöme, ezek alapján vagy 83 kilométernyi gyalogút burkolatot fektethetnek le. 


Békéscsabán a kerékpárutak fejlesztései is folynak. A Wenckheim-kerékpárút megépítését is idén kezdték el, mintegy ötmilliárd forintból építik meg a tíz kilométeres szakaszt. A bicikliút a környező települések közül Szabadkígyóst, Gerlát, Pósteleket és Gyulát köti össze Békéscsaba belvárosával a Wenckheim kastélyok mentén, növelve a települések látványosságainak turisztikai értékét. 

 

M. A. 

Forrás: mti