Békéscsabán hasznosítják a geotermikus hőenergiát

Békéscsabán a Modern Városok Program keretében egy komplex energetikai programot valósítanak meg. Ennek része a SMART GRID rendszer, a geotermikus hőhasznosítás, a SMART közvilágítás, továbbá az intelligens közlekedésvezérlő és környezetkímélő közösségi közlekedési rendszerek kiépítése.

A projekttel a fosszilis energiaforrások kiváltását tervezik az egyes önkormányzati tulajdonban lévő intézmények, valamint a sport-infrastruktúra energiaszükségletének kielégítésére.
 
Kinyerik a termálvizet

A geotermikus hőhasznosítási projekt főbb műszaki jellemzői:
  • A rendszer egy termelő kútból és két visszasajtoló kútból fog állni, melyet összeköt egy geotermikus vezeték
  • A kinyert termálvízből a hő kivonása egy megépülő hőkozpontban valósul meg a sportcsarnok szomszédságában
  • Külön távhővezetékeken fogják eljuttatni a kinyert hőt a hőközpontból, mellyel 14 önkormányzati fenntartású intézmény fűtését biztosítják
Kiválasztásra került a szakkivitelező. A munkálatok előkészületeit 2021. május 19-én a munkaterület-átadását követően megkezdték a terület humuszmentesítésével. A felvonulási területet előkészítették (kb. 90x120 m) és elkezdték a fúróberendezés valamint a kapcsolódó szerelvények beszállítását. Miután felállították a fúróberendezést, várhatóan június utolsó hetében elindul a mélyfúrási tevékenység.
 
A fúrási munkálatokat folyamatos műszakban végzik, várhatóan 1-2 hónap alatt fejezik be. A fúróberendezés kialakítása alacsony zajt bocsát ki, az európai normákat kielégítő berendezés. A kivitelező a berendezés felállítását követően egy zajvédő falat fog építeni. Az engedélyező hatóság a zaj és egyéb kibocsátásokra vonatkozóan méréseket követel a kivitelezőtől, melyet az önkormányzat is fokozottan ellenőrizni fog. Miután végeztek a munkálatokkal a területen, a termálkút gépészeti egységei (szűrők, tolózárak stb.) és gázleválasztó berendezései hosszú távon ott maradnak, viszont zajt nem fognak okozni. A kúttól a termálvíz a töltés láb közelében, a földbe fektetett szigetelt vezetéken keresztül fog a hőközpont, majd a visszasajtoló kutak és a sportcsarnok területére eljutni. A területet helyre fogják állítani. A munkák ütemezése során figyelembe veszik, hogy a Modern Városok Program keretében megvalósuló útépítési program része a Nádas sor is, így miután a geotermikus csővezetéket lefektették, az utcában megkezdődnek az útépítéshez kapcsolódó munkálatok.
 
A felelős kivitelező a MECSEKÉRC Környezetvédelmi Zrt.
 
BG
Forrás: Behír
A képek illusztrációk