Békéscsaba folyamatosan halad előre a fejlesztésekben

Szarvas Péter polgármester a békéscsabai közgyűlés után kifejtette, hogy elfogadták a 2019-es költségvetést, amely 39,8 milliárd forint lesz, ebből 28,9 milliárd forintot fordítanak majd fejlesztésekre, beruházásokra és 11 milliárd forint lesz a működésre szánt kiadás.

A fejlesztéseket a Modern Város Programnak és a Terület-és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően tudják elkezdeni.

 

Ezáltal létre tudják hozni a Nyomdaipari tudás- és képzőközpontot, felújítják és bővülnek a kerékpárutat és a sportcsarnokot, folytatják a Munkácsy-negyed kiépítési munkálatait, ezek után elkezdődhet a naperőmű-beruházás és a geotermikus technológia kiépítése. Az óvodák és piacok fejlesztése folytatódhat és hamarosan egy Védőnői Centrum is épül. Ezeken kívül még néhány épület energetikai fejlesztésen esik át (Munkácsy Mihály Emlékház, Erzsébethelyi Általános Iskola és az Árpád Fürdő).

 

A tervek szerint önkormányzati forrásból a közterületi kamera rendszert bővíteni fogják, megépül egy tanmedence a Szigligeti oviban és a Mackó-kuckó óvodának is meg fog újulni az épülete. a működési kiadásokat a város intézményei adják. A helyi adókhoz nem vezetnek be újakat, mivel a helyi vállalkozások folyamatosan fejlődnek így ez jót tesz a város gazdaságának is.

 

Békéscsaba mindezek mellet még fel fog venni egy 390 milliós hitelt, amit a járdák felújítására fordít, az óvodai és iskolai beruházásokat finanszírozza belőle és gyermekélelmezési intézmény eszköz beszerzését is állja.

 

 Békéscsabai közgyűlés

forrás: hir6.hu - Békéscsabai közgyűlés

 

Idén bővültek a bölcsődék 36 férőhellyel. Az önkormányzat támogatja a nyári napközis tábort, valamint az ovisoknak úszás és labdajáték programokat is szerveznek. A pszichológiai tanácsadó intézetet is szívesen működteti tovább a város.

 

2019-ben még további 500 milliós támogatást biztosítanak a „Békéscsaba hazavár” program keretein belül a sport, a kulturális, a kisebbségi és az egyházi szervezetek számára. Ezek mellet még a Magyar Atlétikai Szövetségtől 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást ad a Tünde utcai Atlétikai Centrum építéséhez. Majd később a Kórház utcai teniszpályát is fel fogják újítani és az Árpád fürdő nagyuszodája a téli időszakban egy új sátrat fog kapni.

 

Újabb és újabb fejlesztéseket terveznek a városban lévő nagy cégek, ami munkaerő bővítéssel jár majd, viszont mivel nincs elég szálláshely előreláthatólag pályázat útján építenek majd munkásszállókat is Békéscsabán.

 

A fejlesztések mellett Békéscsabán figyelnek  a környezetre, zavartalanul működhet a közelben lévő menhely ,nem veszítik el a területüket. Az élővilág védelme is fontos, az építkezések során figyelembe veszik az illetékes nemzeti park szakmai véleményét is.