A Békéscsabai Röplabda Sportegyesület 20 éves fennállását ünnepli

A Békéscsabai Röplabda Sportegyesület egykori sajtócikkek tárlatával és alapítótagok, valamint korábbi és jelenlegi edzők, illetve játékosok részvételével sorra kerülő barátságos mérkőzésekkel ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját.

Baran Ádám - aki 2010 májusa óta klubelnök, de előtte másfél évvel már segítette az egyesület munkáját - az MTI-nek elmondta, bár már a rendszerváltás előtt is volt hagyománya a sportágnak a békési megyeszékhelyen, az 1990-es évek végére azonban, amikor a gazdasági háttér kezdett egyre fontosabbá válni, egyértelművé vált, hogy nem tudnak egy élvonalbeli csapatot eltartani. Az akkori főiskolai klub meg is szűnt. 2000 augusztusában egy maroknyi lelkes szülő alapította meg a Békéscsabai Röplabda Sportegyesületet, de csupán azért, hogy körülbelül húsz gyereket szervezett formában tudjanak versenyeztetni. Ők varrták a mezeket is - elevenítette fel a kezdeteket. Nagy Attila és Kormos Mihály edzőknek köszönhető, hogy az utánpótlás-nevelés irányába léptek, így 2006-2007-re a korosztályos csapatok hazai szinten elismertté váltak, de a háttér a hosszú távú élvonalban maradáshoz hiányzott. 2010-ben a megszűnés szélén állt a BRSE, pedig akkor már mintegy száz gyerek tartozott a klubhoz - mondta Baran Ádám.
 
bekescsabai-ropi-20ev
 
Ekkor kezdtek lépésről lépésre építkezni, egy év a gazdasági háttér rendbe rakásával telt. Az első néhány évben a túlélést jelentette, hogy a felsőoktatásból hoztak játékosokat, majd elkezdték erősíteni a kommunikációt és népszerűsíteni a sportágat és a klubot. Baran Ádám székfoglaló sajtótájékoztatóján azt ígérte, hogy két évtized után ismét lesz élvonalban érmes csapata Békéscsabának. Mérföldkövet jelentett a klub életében, hogy idén elfoglalhatták a kormányzati támogatással, a Modern városok program keretében épült új, professzionális épületet, a Röplabda Akadémiát. Erről a klubelnök úgy fogalmazott: ilyen szintű infrastruktúra a világ legfejlettebb röplabda kultúrával rendelkező országaiban is kevés van. A következő cél a személyi állomány fejlesztése: minőségi edzőket kell hozni, képezni - húzta alá. A következő mérföldkő szerinte az lehet, ha ugyancsak az MVP keretében megépül egy új, 3500 fős multifunkciós sportcsarnok Békéscsabán, ahol a legrangosabb sporteseményeket, akár Bajnokok Ligája döntőt is lehet majd rendezni. Európában a röplabda egyik fővárosává lehet tenni Békéscsabát. "Én ebben vakon hiszek" - húzta alá a klubelnök.

MTI/T.D.